Voorbereiding


Om te kunnen slagen op het toelatingsexamen zal je je goed moeten voorbereiden. De inhoud van het toelatingsexamen is afgestemd op de leerstof van het secundaire onderwijs in België. Ook ligt het niveau van het examen hoger dan dat van het eindexamen VWO. Het is dus niet verwonderlijk dat de slaagcijfers van de Belgen een stuk hoger liggen dan die van de Nederlandse deelnemers.

Ontdek hieronder hoe je je het beste kan voorbereiden!

Slaagcijfers 2022

In 2022 mochten 32% van de deelnemers starten aan de opleiding geneeskunde. Wanneer we de slaagkans van Belgen en Nederlanders vergelijken merken we dat 33.6% van de Belgische deelnemers maar slechts 10.6% van de Nederlandse deelnemers gunstig werden gerangschikt. De slaagkans is voor een Nederlander dus maar 1/3 van deze van een Belgische kandidaat.

In 2022 mocht ongeveer 18% van de deelnemers starten aan de opleiding tandheelkunde. De slaagkans van de Belgische deelnemers bedroeg 18.6%, die van de Nederlandse deelnemers bedroeg slechts 13.2%. 

Begeleiding


Besef dat de Belgische kandidaten vaak al een jaar op voorhand starten met hun voorbereiding. Om met hen te concurreren moet je dus bereid zijn om voldoende tijd te investeren in het studeren en oefenen. We spreken dan niet over dagen maar over weken. Hieronder volgen een aantal opties om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het toelatingsexamen.

Website

De website sirtaqi is zeker een aanrader! Hierop vind je de (schriftelijke) uitwerking van zowat alle voormalige examenvragen sinds 1997. Je vindt er ook samenvattingen van alle theorie terug. De leerstof en oefeningen zijn gesorteerd per vak en per onderwerp. En het beste... de website is compleet GRATIS!!

Handboeken

Er bestaan als alternatief ook handboeken ter voorbereiding van het toelatingsexamen zoals:

  • Voorbereiding Toelatingsexamen Arts & Tandarts - Anna Volhart
  • Toelatingsexamen Arts-Tandarts - Christine Dirkse
  • Slagen voor het toelatingsexamen van Arts en Tandarts - Mohamed Ayadim / Ellen Decaestecker

Deze handboeken zijn vooral gericht op de Belgische studenten die al deze leerstof al in hun curriculum hadden op de middelbare school. De leerstof in de boeken is dan ook heel summier. De meningen over deze boeken zijn bij Nederlandse studenten heel uiteenlopend. Sommige studenten zijn hierbij gebaat maar voor anderen volstaat de uitleg in deze handboeken absoluut niet om de leerstof te begrijpen. 

Youtube

Er zijn een aantal kanalen te vinden waar vorige edties van het toelatingsexamen worden opgelost. Dit is vooral handig wanneer je op zoek bent naar de uitwerking van een specifieke oefening. Bijvoorbeeld het kanaal Den ingenieur kan je hierbij helpen. Persoonlijk vinden we Youtube minder handig om bij te leren omdat het efficiënter is om onderwerp per onderwerp in te studeren en in te oefenen.

Online begeleiding (AANRADER)

Als je bepaalde onderdelen van de leerstof niet op eigen houtje begrijpt, is het e-learning platform doktersinspe.be zeker een aanrader. Op dit platform wordt elk onderwerp kort maar helder uitgelegd met filmpjes en samenvattingen. Daarnaast worden per onderwerp vele voormalige examenvragen aangeboden. Elke oefening wordt met een video stapsgewijs opgelost. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen op een forum en worden er vragen-sessies georganiseerd.

Qua niveau stemt de uitleg overeen met voorbereidingscurssusen die door bijleskantoren in België worden georganiseerd. Het voordeel van een e-learnig platform is dat je je hiervoor niet hoeft te verplaatsen naar België en lekker thuis op eigen tempo de leerstof kan verwerken. Het is niet het goedkoopste alternatief maar in vergelijking met privéles of groepslessen is dit een koopje. Het tarief is bovendien concurrentieel met cursussen van Boswell-Bèta, maar als Belgisch platform nog beter afgestemd op de inhoud van het Belgisch toelatingsexamen.

Voorbereidingslessen Universiteit

Vele Vlaamse universiteiten organiseren ook voorbereidingscursussen. Zoals KULeuven, Uantwerpen, UHasselt en VUB. Het nadeel van deze lessenreeksen is dat de meeste van deze lessen gedurende het jaar worden georganiseerd in België. Dat maakt het voor Nederlanders minder makkelijk om deel te nemen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin