Toelatingsexamen Arts, Tandarts & Dierenarts
Vooraleer je in België aan de opleiding geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde kan beginnen, is er net zoals in Nederland een selectieprocedure, het zogehete 'toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts'. Deze entreetest is een vergelijkend examen. Dat wil zeggen dat:
- enkel de 1.424 beste studenten aan de opleiding geneeskunde mogen beginnen
- de 218 besten aan de opleiding tandheelkunde.
- de 240 besten aan de opleiding diergeneeskunde
Dit examen wordt slechts éénmaal per jaar georganiseerd. Wel mag je ieder jaar opnieuw deelnemen indien je niet was geslaagd of niet gunstig gerangschikt werd.
Vanaf 2023 moeten je ook een toelatingexamen afleggen om tot de opleiding diergeneeskunde toegelaten te worden.
Algemene informatie
Inschrijvingen
Je kan je hier inschrijven op de officiele pagina. Inschrijven kan van 1 maart 2023 tot en met 15 mei 2023.
Prijs
Deelnemen aan het toelatingsexamen kost 60 euro. Wens je deel te nemen aan beide examens dan schrijf je je apart in voor elk examen en betaal je 2 keer 60 euro.
Datum
Het toelatingsexamen arts vindt plaats op dinsdag 4 juli 2023.
Het toelatingsexamen tandarts vindt plaats op woensdag 5 juli 2023.
Het toelatingsexamen dierenarts vindt plaats op donderdag 6 juli 2023.
Locatie
De toelatingsexamens worden op verschillende locaties georganiseerd verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. De loacties zijn onder meer scholen, instellingen en overheidsgebouwen. Op 15 juni 2023 worden alle ingeschreven deelnemers op de hoogte gebracht waar ze het toelatingsexamen zullen afleggen.
Deelnemingsvoorwaarden
Om als Nederlander te mogen deelnemen aan dit toelatingsexamen moet je beschikken over een VWO diploma of een hbo-propedeuse. Elk VWO diploma en elke hbo-propedeuse volstaan.
Examenonderdelen
Het toelatingsexamen bestaat uit 2 onderdelen:
- Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW)
- Generieke competenties (GC)
Elk onderdeel staat op 50% van de punten en is dus even belangrijk.
Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW)
Dit examenonderdeel peilt naar je kennis en inzicht in de wetenschappen. Volgende vakken worden getoetst tijdens dit onderdeel: Fysica, Wiskunde, Chemie en Biologie. Voor elk van deze wetenschapsvakken worden 10 multiple-choice vragen gesteld. Het KIW-deel bestaat dus in totaal uit 40 vragen waarvoor je 3 uur ter beschikking hebt.
De leerstof die wordt getoetst op dit ingangsexamen kan je raadplegen op het officiële leerstofoverzicht. Om een goed zicht te hebben op het niveau van deze oefeningen kan je terecht op de website van de Vlaamse Overheid die de voormalige examenvragen sinds 2015 publiceerde.
Generieke competenties (GC)
Dit examenonderdeel gaat door in de namiddag en peilt naar algemene competenties die voor een toekomstige arts of tandarts belangrijk zijn. Het bestaat uit volgende onderdelen: CLEAR en VAARDIG. Je hebt hiervoor 1,5 uur de tijd.
CLEAR
CLEAR staat voor Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect. Het toetst je communicatieve competenties. Dit onderdeel bestaat uit 15 multiple-choice vragen.
VAARDIG
VAARDIG staat voor Verbinden, AnAlyseren, ReDeneren, InteGreren. Je krijgt vragen over een korte wetenschappelijke tekst met bijhorende figuren over een gezondheidsthema. Voor sommige vragen kan je het antwoord direct uit de analyse van de tekst of figuren afleiden. Voor andere vragen moet je diepgaander redeneren, nieuwe verbanden leggen of verschillende delen integreren. VAARDIG bestaat uit 25 multiple-choice vragen. Je mag de teksten zo vaak als nodig herlezen.
Hulpmiddelen
Verder krijg je voor fysica een formularium ter beschikking met de meeste (maar niet alle) formules. Voor chemie krijg je een periodiek systeem en een infofiche ter beschikking. Je vindt de officiële documenten hier terug. Bestudeer ze goed en oefen met deze documenten bij je voorbereiding.
Verder krijg je op het examen enkel wat kladpapier, een stylo en oordoppen ter beschikking.
Digitaal examen
Het toelatingsexamen wordt sinds 2020 decentraal en digitaal afgenomen. Je legt het examen af aan een computer. Je kan het examenplatform en zijn functionaliteiten hier alvast verkennen. Het platform is voorzien van een (zeer eenvoudige) rekenmachine. Dit is de enige die je mag gebruiken op het examen.
Gunstige rangschikking
Opgelet! Het volstaat niet om te slagen op beide onderdelen van het toelatingsexamen. Naast slagen moet je ook nog eens gunstig gerangschikt worden. Dit komt er op neer dat je met je score bij de 1276 besten moet behoren op het toelatingsexamen arts en bij de 180 besten op het toelatingsexamen tandarts.
Functiebeperking
Indien je lijdt aan een functiebeperking (zoals dyslexie, dyscalculie, ...) of diabetes type 1, kan je rekenen op ondersteunende maatregelen. Zo krijg je 30 minuten extra tijd in de voormiddag en 20 min extra in de namiddag. Je kan desgewenst ook gebruik maken van voorleessoftware.